Ilo Laulaa ® - menetelmän taustaa

Toteutan hyvinvointia tukevia tilaisuuksia kaiken ikäisten hyväksi. Tilaisuuksissani käytän Kodaly-metodia, joka perustuu muutaman sävelen lauluihin ja kansanperinteeseen sekä kehittämääni Ilo Laulaa ® - menetelmää, joka perustuu omien ajatusten ja tunteiden kuuntelemiselle.

Pidän tärkeänä hiljaisuuden kuuntelemista ja äänimaailman merkitystä hyvinvoinnillemme. Hiljaisuudessa minulla on mahdollista kuunnella omaa sisintäni, omia ajatuksiani ja tunteitani.

Olen opiskellut musiikkia pienestä pitäen musiikkiopistoissa: ensin pianonsoittoa, sitten laulamista. Musiikki on tuonut minulle virkistystä, lohtua ja iloa. Työurani olen tehnyt varhaiskasvatuksessa toimien kasvatus-, kehittämis- ja esimiestehtävissä. Olen toiminut myös musiikkiopistoissa musiikin varhaiskasvattajana.

Merkityksellistä minulle on ollut Lapin taidetoimikunnan kanssa toteuttamani Kauneimmat iltalaulut - projekti, jossa toimin laulajana Lapin hoitolaitoksissa. Koskettavinta minulle oli, kun huomasin kuinka vanhat miehet purskahtivat itkuun jonkun laulun aikana ja seuraavan laulun aikana he jo nauroivat. Huomasin, miten laulaminen toi pintaan tunteita sekä asiakkaille että hoitolaitosten työntekijöille. Ihmeellistä oli kuulla hoitajilta monissa paikoissa, että pitkään puhumatta olleet lauloivat ja että asukkaat olivat nukkuneet paremmin tilaisuuksia seuraavana yönä.

Valkoiset Siivet – yritykseni tilaisuuksissa olen miettinyt yhdessä palvelukotien ja vuodeosastojen henkilökunnan kanssa miten käytetään laulamista ja hyräilemistä sekä tietoista äänimaailman valintaa asiakkaiden hyväksi sekä kouluttanut vapaaehtois- ja hoitotyötä tekeviä pitämään huolta omasta jaksamisesta musiikin avulla.

Olen laulanut vauvojen ja pienten lasten vanhempien kanssa sekä innostanut isovanhempia laulamaan lapsenlapsille. Olen laulanut ihmisten kanssa juhlahetkissä ja arjen keskellä. Olen tavannut työikäisiä, laulamisesta pitäviä tai laulamista pitkään vältelleitä.

Kaikesta tästä koetusta ja pohdinnoistani on syntynyt Ilo Laulaa ® - menetelmä. Ilo Laulaa ® - menetelmä perustuu kahteen kysymykseen: miltä minusta tuntuu ja mistä minä pidän aidosti. Elämä pitää sisällään kaikenlaisia tunteita. Musiikki hoitaa meitä pehmeästi ja lempeästi. Tuo virkistystä ja iloa. Musiikki, josta pidämme, tekee meidät onnelliseksi.

Copyright © Tiina Tähdenvalo 2019 - Oikeudellinen huomautus